Pół makro czyli przyrodnicze pstrykanki

Temat: kryształy szczawianu wapnia...
... w moczu, wyszlo ze bardzo liczne. probka pobrana od 27 letniego faceta ktory kiedys byl w szpotalu podobno z powodu piasku w nerkach... wiem ze jak wychodza w moczu jakies krysztaly to organizm ich nie przetwarza, ale mam teraz pytanie- jakie badania dalej zrobic?? bo chce chlopa wys;ac do lekarza juz z kompletem badan, wole juz za nie nawet zaplacic niz...
Źródło: topranking.pl/1850/72,krysztaly,szczawianu,wapnia.php



Temat: proszę o interpretację wyniku
proszę o interpretację wyniku Pani doktor. Jestem w 37 tc jak dotąd moje wyniki badań były ok. Dziś odebrałam ostatnie i w moczu mam leukocyty 20-25 wpw, nabłonki wielokątne liczne, kryształy szczawianu wapnia i bakterie - nieliczne. Dodam iż badanie robiłam dwa dni po odstawieniu czopków - natamycyny. Czy ma to jakiś wpływ na wynik badania? Proszę o odpowiedź, dziekuję.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,548,23523880,23523880,prosze_o_interpretacje_wyniku.html


Temat: wyniki krwi i moczu-proszę o pomoc
wyniki krwi i moczu-proszę o pomoc Pani Doktor, moja 5-letnia córka po przebytej niedawno chorobie (zapalenie gardła), leczenie antybiotykiem, miała zrobione badania krwi i moczu. Niektóre wartości wyszły "niewłaściwe". A mianowicie: RDW-SD- 36,6; monocyty 15%; ob 15 oraz mocz-ciężar 1,034, kryształy 209,4, kryształy szczawianu wapnia-dość licze ,moczany bezpost. liczne. O czym świadczą te wartości? czy coś jest dalej nie w porządku? Będę...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,97239990,97239990,wyniki_krwi_i_moczu_prosze_o_pomoc.html


Temat: Wyniki moczu i krwi - dziewczynka 2,5 m-ca
Wyniki moczu i krwi - dziewczynka 2,5 m-ca Jest to dziewczynka, 2 i pol miesiaca. 7 stycznia wyniki wygladaly nastepujaco: WBC 20,25 RBC 4,03 HGB 11,9 HCT 35,3 MCV 87,6 MCH 29,5 MCHC 33,7 PLT 414 Dodatkowo robione miala CRP, wynik - 22,67 Mocz Osad: leukocyty 18-20 w polu widzenia i liczne bakterie. Leczona byla zinnatem, kuracja trwala 7 dni. Po leczeniu wyniki wygladaja nastepujaco: WBC 8,70 RBC 3,76 HGB 11,1 HCT 32,1 MCV 85,4 MCH 29,5 MCHC 34,6 PLT 628 Kontrolnie CRP - 6,25 Mocz Osad: Nabł. poj., Leukocyty 20-25 w polu widzenia + poj. duze zlepy, liczne bakterie, liczne krysztaly szczawianu wapnia. Teraz lekarka wlaczyla jej furagin i vit.C. Ale wspomniala cos o jakiejs wrodzonej wadzie ukladu moczowego, co mogla miec na...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,74544404,74544404,Wyniki_moczu_i_krwi_dziewczynka_2_5_m_ca.html


Temat: Cukier u kota
Dziękuję za odpowiedzi Kot ma w moczu 'bardzo liczne kryształy szczawianu wapnia", jak napisano po ostatnim badaniu - stąd karma Urinary.poza tym cukru w moczu nie stwierdzono, we krwi 3,93. Troche mnie pocieszyłyście. a pobieranie moczu wygląda tak: w kuwecie zostawiam tylko troszkę piasku i czatuję na kocią potrzebę. Kiedy kot wchodzi do kuwety, szybko podstawiam pod pupę wyparzoną płaską podstawkę doniczkową....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,525,24194468,24194468,Cukier_u_kota.html


Temat: :( kot nie je 7 dzień! POMOCY!!!
Odebrałam dziś wynik moczu. Jest następujący: ciężar właściwy: 1,020 PH: 6,5 Azotyny: - Białko: 3g/l Glukoza: - Ketony: - Bilirubina: - Nabłonki wielokątne, okrągłe, ogoniaste: - Bakterie: - Leukocyty: - Erytrocyty: świeże, pokrywające prawie całe pole widzenia Wałeczki (drobnoziarniste, gruboziarniste, szkliste, nabłonkowe): - Fosforany amonowo-magnezowe: średnio liczne Obojętne fosforany wapnia: - Szczawiany wapnia: - Moczany bezpostaciowe: - Kryształ kwasu moczowego: - Kryształy kwasu hipurowego: - Kryształy moczanu amonowego: - Kryształy siarczanu/węglanu wapnia: - Kryształy tyrozyny/cystyny/ leucyny: - Plemniki: - Zanieczyszczenia: - Wetka nie podała kotu już żadnego leku. Kazała podawać Ginjal, Glukozaminę, no-spę...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,525,104956450,104956450,_kot_nie_je_7_dzien_POMOCY_.html


Temat: analiza moczu proszę o pomoc
analiza moczu proszę o pomoc Bardzo prosze o pomoc w intrpretacji wynikow w przypadku gdy 1. parametry analizy ogolnej moczu sa ok, analiza osadu to flora bakteryjna 8,3 (podali ze norma to od do 1000) krysztaly 142 (norma do 60) w weryfikacji mikroskopowej pasma sluzu liczne a szczawiany wapnia bardzo liczne Reszta parametro bez zmian Co to oznacza, czy warto robic posiew moczu? 2. sytuacja gdy białko w moczu 30 mg/dL i mala ilosc bilirubiny niestety to jest okrojona wersja badania i zrobimy drugie 3. przy jakich wynikach robi sie posiew? Obie sytuacje...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,82226507,82226507,analiza_moczu_prosze_o_pomoc.html


Temat: kryształy szczawianu potasu
kryształy szczawianu potasu Mam pytanie: zrobiłam ogólne badanie moczu (36 tydzień ciąży) i na wyniku badania mam napisane: "liczne kryształy szczawianu wapnia". Pozostałe rzeczy w normie. Co to są te szczawiany...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,9232970,9232970,krysztaly_szczawianu_potasu.html


Temat: wyniki badań :(
wyniki badań :( właśnie odebrałam wyniki badań i chyba nie są najlepsze. Najgorzej jesr z moczem. Leukocyty: 200,0; Erytrocyty: 50,0, a z tego co wiem, nie powinno ich być wcale. Nabłonki wielokątne - liczne, nabłonki okrągłe - nieliczne, składniki mineralne (kryształy) - szczawian wapnia: nieliczne, składniki mineralne (bezpostaciowe) - fosforany: liczne. Wprawdzie nie wykryto żadnych bakterii, ale i tak trochę mnie zaniepokoiły...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,34251,38670638,38670638,wyniki_badan_.html


Temat: wyniki analizy moczu
wyniki analizy moczu nakręcaniem to chyba się wykończę a to dopiero poczatek - w pierwszej ciaży było tak spokojnie! Dużo mniej czytałam forum i ufałam lekarzowi. Lekarz na urlopie, muszę poszukac innego a wyniki chyba nielepsze niz dwa tygodnie temu (brałam urosept). Krwinki biale 1-2, nieliczne bakterie i liczne kryształki szczawianu wapnia to chyba niedobrze?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,34708,45188894,45188894,wyniki_analizy_moczu.html


Temat: wyniki analizy moczu
uspokoje Cię dodatkowo: moje badanie moczu z przedwczoraj, zatwierdzone przez lekarza wczoraj krwinki białe 1-3 w polu widzenia liczne kryształy szczawianu wapnia. bakterii raczej niet, chyba, ze to to samo co...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,34708,45188894,45188894,wyniki_analizy_moczu.html


Temat: liczne kryształki szczawianu wapnia w moczu???
liczne kryształki szczawianu wapnia w moczu??? wybrałam dziś wyniki morfologia ok mocz w sumie wszystko ma w normie z parametrów natomiast w osadzie stwierdzono pojedyncze nabłonki płaskie, leukocyty tez pojedyncze i co mnie najbardziej zaniepokoiło liczne kryształki szczawianu wapnia.co to może oznaczać???Dodam że tydzień temu mały miał usg min nerek i wszystko było ok
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,15302,93852562,93852562,liczne_krysztalki_szczawianu_wapnia_w_moczu_.html


Temat: pierwszy ZUM??? RATUNKU!!!!!!!!!!!!!!
bakterie dość liczne kryształy - pojed szczawianu wapnia??? Proszę pomóżcie! Klejny krok to pewnie powtórka badania ogólnego i posiew. w pt idziemy na usg, czy robić coś jeszcze? Pozdrowionka
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22158,21791215,21791215,pierwszy_ZUM_RATUNKU_.html


Temat: Pomóżcie zinterpretować wyniki
Pomóżcie zinterpretować wyniki Witam,mam w ręku wyniki z badań moczu.troszkę mnie martwią składniki mineralne,ale wyniki są: barwa słomkowożółta przejrzystośc mętna odczyn kwaśny cw 1020 biało nb cukier nb urobilinogen w normie barwniki żółciowe nb aceton nb osad: nabłonki płaskie pojedyńcze w polu widzienia leukocyty obecne w polu widzienia 0-2 składniki mineralne(kryształy) (1) drobne szczawiany wapnia ...bardzo liczne w polu widzienia składniki mineralne(bezpostaciowe) (1) moczany bezpsotaciowe ...dość obfite bakterie dość liczne w polu widzienia pasemka śluzu pojedyńczy w polu widzenia No i mocz był nasiusiany do nocniczka a potem do kubeczka.Nocnik był czysty ale...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22158,22012608,22012608,Pomozcie_zinterpretowac_wyniki.html


Temat: Niepokojący wynik badania moczu
Różnica między jednym a drugim badaniem moczu jest 6 dni, znacznie różnią się od siebie, martwię się , bo ten wynik też nie jest najlepszy: ciężar właściwy: 1.020 ph: 6,0 białko: 30,0 mg/dl barwa: zółta klarownośc : przejrzysty Wynik osadu: śluz: liczne pasma nabłonki wielokątne: pojedyncze bakterie: nieliczne leukocyty: 1-3 w polu widzenia kryształy: pojedyncze szczawianu wapnia ( w poprzednim badaniu był...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22158,97006372,97006372,Niepokojacy_wynik_badania_moczu.html


Temat: interpretacja wyników badania?
interpretacja wyników badania? Witam robie synkowi badania ogólne moczu co dwa tygodnie od trzech miesiecy czekamy termin operacji wodonercza i do tej pory wszystkie wyniki miał super posiewy też ale ostatnio w posiewie wyszło ponad tysiac bakterii ogólne w normie a dzisiaj wyszło mu wszystko w normie albo nieobecne ale w osadzie pojawiły się nieliczne pasma śluzu i nieliczne kryształki szczawianu wapnia i bakterie dość liczne czekam na wynik posiewu z tej samej próbki moczu.Wspomne że mój synek ma dwadzieścia miesięcy i tylko raz miał stwierdzony zum właśnie trzy miesiące temu.Nie wiem czy...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22158,95536900,95536900,interpretacja_wynikow_badania_.html


Temat: To tylko Hasi ..........
Bardzo możliwe,że przebywanie na słońcu i duży wysiłek fizyczny / praca na działce od wiosny/ tak żle wpływa na moje zdrowie..........,zrobiłam jeszcze badanie poziomu żelaza: wynik 25 przy normie 50 - 168, mocz ph 7,0, ciężar 1020, bardzo liczne bakterie ., nabłonki,krwinki kilka w p.w, poj. kryształy szczawianu wapnia.Unikam słońca, pracy ciężkiej, łykam to co mi kazano......aha LYMPH - 40,1 przy normie...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,25793354,25793354,To_tylko_Hasi_.html


Temat: morfologia i mocz = wielka prosba o interpretacje
morfologia i mocz = wielka prosba o interpretacje Prosze o interpretacje wyników. 15 tydzien ciazy krew wszytsko w normie oprocz: limfocyty 15,4% (norma 20-45) neutrofile 76,9 % (norma 40-70) krwinki biale 13.8 tys (norma 4-10) mocz: odczyn kwasny (czy to zle?) ciezar 1030 (norma1015-1025) osad mierny nablonki nieliczne sluz liczne pasma skladniki mineralne:nieliczne krysztaly szczawianu wapnia (co to znaczy?) krwinki biale i...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,1144,104128528,104128528,morfologia_i_mocz_wielka_prosba_o_interpretacje.html


Temat: badanie moczu - prośba o interpretację
badanie moczu - prośba o interpretację witam zrobiłam badanie krwi i moczu,w krwi tylko monocyty wyszły za niskie.natomiast w moczu pozytywne *nit,krwinki białe 5-7 w polu widzenia, krwinki czerwone 1-3 w polu widzenia, dość liczne kryształy szczawianu wapnia i pojedyńcze bakterie, obecność nabłonka płaskiego pojedyńczego.czy takie wyniki mogą świadczyć o czymś niepokojącym?w przyszłym tyg wybieram sie do lekarza, dodam że ogólnie czuję...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,97836961,97836961,badanie_moczu_prosba_o_interpretacje.html


Temat: wynika badań pomocy
wynika badań pomocy Mój tat zrobił badania ma obecnie 54 lata i wyniki mnie troszkę niepokoją proszę was o pomoc co mogą one oznaczać. Mocz białko 79 mg/dl osad obfity śluz nieliczne pasma dość liczne kryształki szczawianu wapnia GGTP glutamylotranseptydaza 89,8 norma 8-61 Helicobakter pylorin b ilosciowe 120 norma <20 ujemny 20>dodatni Cholesterol całkowity 246,4 norma 150 200 Trójglicerydy 225,2 mężczyzni 60-160...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,39639068,39639068,wynika_badan_pomocy.html


Temat: Wynik badania moczu
Wynik badania moczu Witam W wyniku badania moczu wyszlo mi "bardzo liczne kryształy szczawianu wapna" Przeczytalem w archiwum ze zbyt mała ilość picia płynów a ja własnie pije duże ilosci (okolo...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,41083580,41083580,Wynik_badania_moczu.html


Temat: Badanie ogólne moczu
Badanie ogólne moczu właśnie wróciłam od lekarza i odebrałam wyniki badań moczu i wyszło ze mam bardzo liczne nabłonki wieloboczne i bakterie a krysztalki szczawianu wapnia są dość liczne. Bardzo sie martwie a wizyte mam za 3 dni? czy to moze byc jakas infekcja ? badanie krwi mam w normnie
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,10198451,10198451,Badanie_ogolne_moczu.html


Temat: WYNIK KRWI DZIECKA
WYNIK KRWI DZIECKA Robilam wczoraj badanie krwi mojej corce,czy mozecie zerknac czy sa dobre? WBC:10,3 G/L RBC:5,29 T/L HGB:8,5 mmol/L HCT:0,433L/L MCV:81,9 fL MCH:1,60 fmol MCHC:19,5 mmol/L PLT:447 G/L OB 14 corka ma prawie 5 lat mocz: L:1-3 E:0-1 nieliczne bakterie,bardzo liczny sluz,liczne krysztaly szczawianu wapnia Acha,nawiazujac jeszcze do zaparc,to wlasnie corka nie dostaje duzo slodyczy,dobrze sie odzywia i ruchu tez ma...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,4969737,4969737,WYNIK_KRWI_DZIECKA.html


Temat: Wniki moczu
oznacza to kryształy szczawianu wapnia. Nie podałaś czy masz liczne, czy pojedyncze. Zwiększona ilość k.szcz.w. może być spowodowana poprzez m.in.: odwodnienie, zwiększone wchłanianie, zwiększone wydalanie wapnia - rodzinne, nerkowa kwasica kanalikowa, nadczynność przytarczyc, przewlekle schorzenia jelit z zaburzeniami wchłaniania, obniżone wchłanianie cytrynianów z przewodu pokarmowego, nadmierna podaż doustna wit. D lub C, zasadowy odczyn moczu, przewlekłe używanie wapniowych preparatów przeciw nadkwaśności, dieta bogata w wapń lub szczawiany, Podobno pomaga zrezygnowanię w diecie m.in. z nadmiaru czarnej herbaty, kakao, czekolady. Powinno zapewnić się dużo płynów, najlepiej w postaci wody niskozmineralizowanej. Pomaga podawanie wit. B6...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,585,35072185,35072185,Wniki_moczu.html


Temat: Boląca nerka w ciąży:(
Witam. Jestem w 30 tc i od około 20 tc mam to samo. Na początku w moczu wykryto bardzo liczne moczany, a teraz pojawiły się kryształy szczawianu wapnia i jakieś bakterie. Nerki bolą mnie prawie cały czas. Wcześniej miałam bardzo dobre wyniki moczu. Mój gin kazał dużo pić i zażywać Urinal dwa razy dziennie. Miało pomóc, ale niestety nerki jak bolały tak...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,585,49132718,49132718,Bolaca_nerka_w_ciazy_.html


Temat: Poradźcie, czy to normalne?
Poradźcie, czy to normalne? Dzisiaj byłam u gina z następującymi wynikami moczu: przejrzystość: niezupełna barwa: żółta odczyn: kwaśny ciężar: 1025 białko: ślad leukocyty: 1-3 nabłonki płaskie: 2-4 nabłonki okrągłe: 1-2 bakterie: dość liczne składniki mineralne: kryształy szczawianu wapnia - nieliczne moczany bezpostaciowe - dość liczne reszta OK. Iwyobrażcie sobie, że powiedział, iż te wyniki są dobre i nic mi nie zapisał. Ja...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,585,41341952,41341952,Poradzcie_czy_to_normalne_.html


Temat: Kryształki szawianu wapnia w moczu???
Kryształki szawianu wapnia w moczu??? Cześć wam. Odebrałam wyniki badań - juz moje ostatnie przed porodem (38 tydzień) i w moczu wyszły mi dość liczne kryształki szczawianu wapnia. Co to jest...?...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,585,62724597,62724597,Krysztalki_szawianu_wapnia_w_moczu_.html


Temat: szczawiany wapnia w moczu
szczawiany wapnia w moczu hej odebralam dzis swoja analize moczu i wszystko jest okej oprocz tego, ze mam w osadzie bardzo liczne krysztalki szczawianu wapnia wg norm referencyjnych ich obecnosc wskazuje na :cukrzyce, kamice, zapalenie nerek ale glukozy nie mam w moczu wiec to nie cukrzyca krwinek bialych mam 1-2 w polu widzenia wiec to nie zapalenie nerek 4 tygodnie temu nie ... C, ktora zakwasza mocz, a kwasny mocz wzmaga wydzielanie szczawianow wapnia- to wszystko rozumiem... ale - tu licze na was - czy wiecie moze jakie produkty zywnosciowe moga spowodowac zwiekszone pojawienie sie krysztalkow szczawianu wapnia w moczu? pozdrawiam
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,586,20466199,20466199,szczawiany_wapnia_w_moczu.html


Temat: wysokie OB
... że za tydzień odbieram wynik z posiewu moczu.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,59410984,59410984,wysokie_OB.html


Temat: 3,5 latek posikuje w dzień i moczy się w nocy
- mierny, nabłonki: pojedyńcze, krwinki białe i czerwone - w normie, śluz - liczne pasma, składniki mineralne - pojedyncze kryształy szczawianu wapnia. I te dwie ostatnie wartości mieszczą się w normie??...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,82551036,82551036,3_5_latek_posikuje_w_dzien_i_moczy_sie_w_nocy.html