Pół makro czyli przyrodnicze pstrykanki

Temat: mój kot ma zapalenie wątroby
ggt - poziomy wszystkich enzymów sa podwyższone, mniej lub więcej. A jak morfologia krwi? Czy kot ma intensywnie żółte zabarwienie skory i śluzówek? Być może doszło do jakiegoś toksycznego zatrucia i stąd takie wyniki. Ale takie wyniki można też uzyskać podajac kotu np. niektóre leki przeciwalergiczne. Skoro twój kot jest w trakcie leczenia choroby skóry, to być może leki któe dosatje spowodowały...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,525,30816724,30816724,moj_kot_ma_zapalenie_watroby.html



Temat: chora kotka
chora kotka kotka 9 lat. Miala bolacy brzuch i nie dala sie dotknac.Apetyt w normie. Wyniki morfologii nastepujace: Leukocyty 8,34; Erytr. 11,40; Hemogl 9,80;MCV, MCHC w normie; plytki krwi 222. Ponadto:...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,525,45128028,45128028,chora_kotka.html


Temat: apatyczna kotka
apatyczna kotka Moja kotka (9 lat, sterylizowana) od poniedziałku była apatyczna. W środe przestała jeść i pić, prawie wcale się nie ruszała tylko polegiwała ale nie wymiotowała, nie miała czyszczenia itp. Zaniepokoiło mnie to na tyle że w piątek poszłam z nią do weta. Ten nic nie znalazł i zlecił badania krwi. Dał jej też zastrzyk przeciwzapalny - tak na wszelki wypadek. Kotka wieczorem tego dnia się znacznie ożywiła , zjadła i wypiła. Badania wyszły raczej dobrze - niezgodna z normą była tylko morfologia. Wet stwierdził że takie wyniki to skutek odwodnienia i ją nawodnił w (dziś rano). Kotka zachowywała się niemal normalnie. Niestety kiedy wróciłam przed chwilą do domu znalazłam kotkę znów w takim stanie jak poprzednio. Leży, nie chce jeść, nie ucieka...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,525,47152038,47152038,apatyczna_kotka.html


Temat: Kotka zaczęła mi brudzić
na początek trzeba byłoby sprawdzić wszystkie fizjopatologiczne możliwe przycyzny tego stanu, a więc - infekcje pęcherza i cewki moczowej, kamicę pęcherza i cewki, infekcje nerek, niewydolność nerek, syndrom urologiczny kotów - a więc koniecznie wykonać kotu badanie moczu i badanie krwi, zwłaszcza morfologię oraz biochemię z uwzględnieniem profilu nerek. Ewentulanei rtg lub usg jamy brzusznej. Jełsi wszelkei parametry będą w normie, nalezy...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,525,33618760,33618760,Kotka_zaczela_mi_brudzic.html


Temat: wyniki badań - kotki
rozmazem l. leukocytów 8,62 tys/mm3 (norma 10,0 - 15,0) Druga kotka: badanie AST (GOT) 52,9 U/L (norma 6-44), glukoza 64,7 mg/dl (norma 100-130) białko całkowite 8,6 g/dl (norma 6-8) a w morfologii z rozmazem płytki krwi 60 tys/mm3 (norma 100-400), l.leukocytów 6,94 tys/mm3 (norma 10,0-15,0) Czy powinnam się tym zająć i jednak ponownie zwrócić do weta?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,525,81984005,81984005,wyniki_badan_kotki.html


Temat: FIP u kota
Kot ma rok i 3 miesiace, objawy poczatkowe: bardzo wysoka goraczka (41C), obrzeki, szczegolnie na tylnych lapach, potem obrzeki stawow na przednich lapach, utykanie na tylne lapki, kot lezal i lecial przez rece.. Wyniki pierwszych badan: ASt 126,2; ALT 132,7; AP 5,7; Glukoza 163,6; Kreatynina 2,6; Mocznik 163,2; Białko całkowite 8,2; Albuminy 30,3; sód 338,6; potas 24,6 morfologia: erytr 10,88; hemoglobina 15,3; hematokryt 45,2; płytki krwi 666; leukocytów 20,07;, najwiecej segmentów 80. W miedzyczasie robilismy diagnostyke: toksoplazmozy, boreliozy, białaczki, FIV i wszystko jest ujemne. Robilismy tez USG jamy brzusznej- zadnych zmian. Zadnych zmian w obrazie oczu, nie ma tez zoltaczki. Obecnie biochemia we krwi wrociła do normy, kot ma lekka goraczke ( i nie codziennie), wychudł strasznie ale zaczal sam wstawac, chodzic, myc futerko, ma przytomne spojrzenie. Caly czas ma dobry apetyt choc je drobne porcje, pije w normie. Poniewaz ma zaniki miesni tylnych lapek, robimy mu masaze i rehabilitację...Jestesmy w 4 tygodniu leczenia...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,525,90189259,90189259,FIP_u_kota.html


Temat: Wyniki badan krwi - kotka
Wyniki badan krwi - kotka Dzien dobry, Prosze o rade w imieniu mamy. Chodzi o kotke, ok 15-sto letnia, jest po lewostronnej mastektomii (kwiecien 2006). Od tego czasu kotka czula sie dobrze, nie bylo zadnych niepokojacych objawow. W styczniu kotka zaczela chudnac, mimo apetytu, potem troche sie "zaokraglila", ale ostatnio znow wyglada gorzej. Kotka je i pije normalnie, jest troche mniej aktywna, co mama przypisuje jej wiekowi. W poniedzialek mama zabrala ja na morfologie, wyniki badania sa nastepujace : leukocyty 3.83 (norma od 6) erytrocyty 10.20 (norma : 6.5-10) hemoglobina 8.60 -(w normie) plytki 304 (norma 300-800) OB w normie - 5 paleczkowate 6% ( norma 3%) segmentowane 83 (norma od 75) limfocyty 11 (norma 20-55) hematokryt 0.47 (norma do 0.45) kreatynina 1.9 (norma 1-1.8) mocznik 64 (norma do 75) bialko 79 (norma do 80) O ile uda sie umowic na dzisiaj, mama pojedzie z kotka na RTG pluc, jesli nie, prawdopodobnie uda sie to...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,525,60249722,60249722,Wyniki_badan_krwi_kotka.html


Temat: Trzustka u kota
WITAM kota leczymy w mielcu(tam mieszkam).właśnie 9.12.zrobiliśmy kontrolne wyniki.Badania wyszły lepiej.ALP55,AST28,ALT38U/L,BUN 22,kreatynina obniżyła się z 3,4 na 1,8 ,amylaza z 2622 na 2082, cukier 98 , morfologia w normie hematokryt 48,9%,hemogl.14,7 g/100,erytrocyty 8820000,leukocyty 5700,mvc 55,płytki krwi 225 000.W tym czasie kot nie brał 5 dni Dexamethasonu,czuł się trochę lepiej mimo to 2 razy wymiotował.wczoraj rano objawy powróciły kilka razy wymioty,brak apetytu,leżał w...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,34122,88200434,88200434,Trzustka_u_kota.html


Temat: Pocian w Krainie Łagodności...
I ja zaraz znikam do łóżeczka... Megi, trzymam kciuki, by Miki szybko pokonał chorobę...Ściski!!! Ant...kiedys miałam ksywkę musztarda...Zatem pierwsze koty za płoty..szef ustawiony, komunikacja obłaskawiona...i córcia zadowolona ))buziaki, dzielna kobieto...i jak ... musiałam sie pilnowac, by byly ok 8 godzinne odstepy pomiedzy dawkami... Dzisiaj odebrałam moje wynik krwi.Morfologia jest ok, z moczu tez wszystko w normie...tylko cholesterol strasznie mi podskoczyl (( Zawsze miałam ponizej 120 jednostek...a teraz 194..przy normie 200... (( Kużwa odżywiam sie chyba dobrze, nie jem tłustych potraw, na jajka jestem uczulona i ich nie jadam..., ciasto w normie.. Czy któras z...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,586,48798504,48798504,Pocian_w_Krainie_Lagodnosci_.html


Temat: Jak rozpoznac czy to alergia czy infekcja??
mleko na kilka tygodni, żadnej poprawy w uszach. Ige całkowite w normie, panel pediatryczny - klasa 2 na psa i kota. niebawem bede robic jej morfologie kontrolna to zrobie jej panel wziewny. ale chciałabym, zebyscie mi pomogły. Kiedy dostałam wyniki ige specyficznego na kota i psa, staram sie ograniczyc kontakt z psem, zeby zobaczyc czy te uszy to czasam nie psa sprawka....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,578,78025720,78025720,Jak_rozpoznac_czy_to_alergia_czy_infekcja_.html


Temat: koci aids?
koci aids? Miesiac temu dokladnie 20 czerwca moj kot wypadl z balkonu (4 pietro, spadla na beton). Okazalo sie po natychmiastowym przewiezieniu do lekarza, ze kot ma 2 nogi zlamane (obie ... Jednak co dzien prawie gwozdzie wysuwaly sie z kosci a bloczek sie rozwalil. Tydzien temu tj. 12.06.2005 r. lekarze podjeli decyzje o amputacji nogi. Moj kot ma w tej chwili 3 ... od nowa. Wczoraj lekarz powiedzial ze jest zalamany, ze na moim kocie nic sie niegoi. Padly podejrzenia ze temu kotu cos jest. Dzis zrobiona zostala morfologia krwi, ma niedokrwistosc (a skora pod powiekami jest bardzo blada), ma wszystkie krwinki ponizej normy. Lekarz powiedzial, ze ten kot ma cos z odpornoscia. Czytalam conieco na ten temat w internecie, ale nie wiem co mam zrobic. Nie chce zeby moj kot cierpial, nie wiem czy cos takiego mozna wyleczyc. Nie wiem czy ta rana w takiej sytuacji sie zagoi. Bardzo prosze o jakas podpowiedz. Moj kot...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,525,26614658,26614658,koci_aids_.html


Temat: koci aids?
Zaczeli dzis podawac jakis lek ktory ma podniesc odpornosc, ale nazwy nie znam. Takie podejrzenie wyszlo od lekarzy ze moze to bialaczka, a moze koci aids. dlatego zostala zrobiona morfologia krwi. wyniku niedostalam ale jesli norma byla miedzy 6-10,2mln. to u mojego kota wynosila ona 5 mln. krwinek. i lekarz powiedzial, ze widac ze jest tu cos nie tak z odpornoscia, ujal to inaczej, ze kot nie ma odpornosci (lub cos takiego), a z cala pewnosciia stwierdzil niedokrwistosc. postaram sie wydobyc od lekarza jutro ten wydruk. Antybiotyku niezmienili. Rana czyszczona jest: woda utleniona,...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,525,26614658,26614658,koci_aids_.html


Temat: chudniecie kota!
chudniecie kota! jakis czas temu pytalam o mozliwe przyczyny chudniecia kotka (10-latka). skocz.pl/bdja nadal apetyt ma duzy, pilnuje, zeby jedzenie nie bylo mu kradzione przez inne koty, nawet dosypuje mu wiecej ... z ostanich badan mu wyszlo: mocznik 55,4 (norma 25-70 mg/dl) kreatynina 1,7 (norma 1,0 - 1,8 mg/dl) a ponadto: Morfologia: Leukocyty - 8,46 G/l (norma 6,0 - 15,50) Erytrocyty - 10,70 T/l (norma 6,5 - 10,00) ZA DUZO! Hemoglobina - 7,70 mmol/l (norma 6,21 - 9,31) Hematokryt - 0,36 l/l (norma 0,30 - 0,45) MCV - 34,0 fl (norma 39 - 55) ZA MALO! MCHC - 21,3 mmol/l (norma 18,6 - 22,3) Płytki krwi - 173,0 G/l (norma 300 - 800) ZA MALO! Obraz krwinek białych: Kwasochłonne - 6 % (norma 2-12) Segmentowane - 26 % (norma 35 - 75) ZA MALO! Limfocyty - 68 % (norma 20 - 55) ZA DUŻO! Obraz krwinek czerwonych: bez zmian Oznaczenia biochemiczne: AspAT - 40,0 U/L (norma 6 - 44) AlAT - 51,0 U/L (norma 20-107) AP - 27,0 U/L (norma 23-107) Glukoza - 122,1 mg/dl (norma 100 - 130) Białko całk. - 99,0 g/l (norma 60 - 80) ZA DUŻO! ma mocz badany co 3 mce, a krew w zaleznosci od wynikow moczu, jednak nie rzadziej niz raz w roku. na te badania wet powiedzial, ze sa niezle, jak na wiek kotka. przypomne tez, ze byl on dlugo i bezpodstawnie karmiony renalem przez innego weta. do obecnych wynikow wet dal do zuzycia pol opakowania falvitu (1 tabl. co drugi...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,525,39427836,39427836,chudniecie_kota_.html


Temat: Zapalanie trzustki u kota
Dziękuję za odpowiedź. Po kolei odpowiadam na pytania: kot ma 3,5 roku, nie wychodzi z domu, od kastracji je purinę urinary + okazjonalnie jakiś jogurt, serek (lubi nabiał). Kupy robi zazwyczaj ... wykazało pasożytów (na 90% była to jego kupa, bo mam 2 koty :-) Problem wymiotów pojawił się równo rok temu, dość często nawracały (co najmniej raz na kwartał, jak nie częściej), ale lekarze obstawiali kłaki lub robaki i żaden nie zlecił badań krwi. Dostawał antybiotyki + środki przeciwwymiotne i przechodziło. Aż do teraz, wykonano badania krwi i zdiagnozowano zapalenie trzustki. Kot dostaje kroplówki od niecałego tygodnia + antybiotyki nieco dłużej(nie wiem jakie). Wymioty zaraz po kroplówkach ustały, kot zaczął jeść, od wczoraj dostaje karmę eukanuba intestinal, ona ponoć może być stosowana przy zapaleniu ... a ziemia. Wyniki badań z 22.01: amylaza 2220,0 IU/L kreatynina 2,1 mg/dl mocznik 79,8 mg/dl EOS 10,7 morfologia w normie wątrobowe w normie Dziś miał ponownie badaną krew, amylaza spadła do ... w tym jedna charakteryzująca się biegunkami, ale tę też wykluczył, bo kot od zawsze normalnie się załatwia. Więc pewnie ta trzecia. Kurcze ale się rozpisałam :) Co pani o tym wszystkim...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,525,90211286,90211286,Zapalanie_trzustki_u_kota.html


Temat: prośba o radę do doświadczonych - alergia - długie
i do rzeczy. Testy (z krwi) wyszły tragicznie: z wziewnych klasa 6 - brzoza, olszyna, topola, dąb, roztocza 4 - sierść kota, trawy, żyto. Z pokarmowych 4 - orzechy wszelkie, maka...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,578,79934832,79934832,prosba_o_rade_do_doswiadczonych_alergia_dlugie.html


Temat: Chroniczne zmęczenie, ciągła senność - dla wytrwalych w lekturze
go pojawil sie w moim zyciu wraz z moja obecna malzonka, uczulenia na pokarmy - brak uczulen ( tu akurat byly testy z krwi )  Klinika snu: ( nawet nie wiedzialem ... EEG - chyba też dobrze - przynajmniej tak powiedzial lekarz - jedyne co nie w normie to cytuje: "Zapis z czynnością podstawową alfa o częstotliwości 10c/sek amplitudzie do 25 mikrowoltów. Rz...
Źródło: topranking.pl/1849/chroniczne,zmeczenie,ciagla,sennosc,dla.php


Temat: złe wyniki koagulologi u 3 latka, obciążony wywiad
kk(Actin) 35,3(norma 32)- umówiłam się już na konsultację tych wyników. Martwią mnie jednak wyniki synka. Od września poszedł do przedszkola i zaczął dużo chorować. W październiku zdrowy był tydzień, to samno ... pobytu w szpitalu czas protomb. 16,40 s, czas kk 37,60, fibrynogen 911 mg%, wskaźnik prot. 67,07% INR 1,521, CRP norma, OB 37 na ciele dziecka rano zauważyłąm wysypkę-wybroczyny, które zniknęły około ... OB 57 Oprócz tego wyszła mu źle morfologia (ponoć lekka anemia), globuliny Alfa 2- 13,46%(norma 6,7-12,40). IGe wyszło dobrze. Następnego dnia po przyjeździe synek zaczął kaszleć, pojawił sie katar(podczas tygodniowego pobytu w szpitalnu nie kaszlał, nie miał kataru) Pediatra który badał go nastepnego dnai w domu stwierdził ropne zakażenie gardła. Od roku mamy w domu kota, synek choruje od września , od...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,104008014,104008014,zle_wyniki_koagulologi_u_3_latka_obciazony_wywiad.html


Temat: Dysplazja u kotów
badanie wet.opisany poprzednio odcinek wskazywał,że przy ncisku kot odczuwa ból.Znam zachowanie kocura i znam jego "mowę".Wet.wspomniał,że należałoby zrobić prześwietlenie ( ale może nie wykazać np.pęknięcia między kręgami)wówczas rezonans. Kocur po 3 dniach przyjmowania antybiotyku wrócił do poprzedniej fomy i aktywności.Ze strony przewodu pokarmowego nie było niepokojących sygnałów,siusiu też oddaje w normie,nie ma wzmożonego pragnienia.Jedynie kilka dni wcześniej miał luźny stolec-ale zmiana karmy mogła być powodem.Karmię swoje koty RC,Nutro -staram się aby sucha karma miała obnizony poziom magnezu.Karmię również puszkami (stanowią jeden z posiłków dziennych)Miamor ( z obniżoną zaw.magnezu)Grau,oraz również niewielka ilość dla urozmaicenia diety przemrozona chuda wołowina,lub chudy sparzony drób.Podaję co jedzą moje koty,aby ewentualnie nakierować na jakis mój błąd. Po około tygodniu od ustąpienia niedyspozycji i zakończenia kuracji antybiotykowej ,znów pojawiło się ograniczenie ... dotykaniu stara się ja schować.O ile nie będzie pogorszenia ( tak sie umówiłam z wet. tel.)pojutrze pojadę z kocurkiem na prześwietlenie i badanie krwi:( wątroba,nerki,ogólna morfologia). Przepraszam za nieład moich wypowiedzi,ale ... w postaci zdania pisanego "pokazać"to miejsce gdzie kocur odczuwa ból.Po wynikach prześwietlenia i bad.krwi chętnie w miarę moich umiejętności opiszę co zdjagnozowano.O ile będzie Pani zainteresowana.Moja troska o kocurka jest tym większa,że jest to mieszaniec persa i mco i mogą wystąpić wady( liczyłam się z tym),kot jest jeszcze młody i może mogę pewne stany zahamować,lub ograniczyć pogłębianie się ewentualnej wady. Załączam wyrazy...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,525,21381374,21381374,Dysplazja_u_kotow.html


Temat: Problem z niedowładem, pełnym pęcherzem i qpą!
leukocyty 9,6 płytki krwi 536 mocz: pH 6,0 ciężar wł. 1,025 białko + cukier tu dokładnie nie wiem bo jest +i coś na kształt strzałki nabłonki - krwinki białe +++ krwinki ... z8 na 9 sierpnia,kiedy odnotowałam skok do 39,4C. Minia zrobiła się wiotka, oczka pod powieką myślałam ,że to koniec.Ale podałam jej jedzonko do powąchania (oczywiście apetyt ma za 6 kotów)najadła się...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,525,82537017,82537017,Problem_z_niedowladem_pelnym_pecherzem_i_qpa_.html


Temat: Skóra twarzy w fatalnym stanie/alergia - pomóżcie
... takim razie? Dodam jeszcze, że przy okazji panelu wziewnego zrobiłam morfologię krwi i TSH – wyniki w normie. PS. Czy może mi ktoś wyjaśnić co oznaczają te klasy przy oznaczaniu alergii?...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,100988789,100988789,Skora_twarzy_w_fatalnym_stanie_alergia_pomozcie.html