Pół makro czyli przyrodnicze pstrykanki

Temat: badanie antyCCP
(chociaż lekarz rodzinny powiedział że to jest prawie to samo co RF, ale jak bardzo chcę to mi da...) Pierwszą wizytę u reumatologa mam 15 lipca. Chciałam przed nią zrobić wszystkie...
Źródło: forum.rzs.pl/viewtopic.php?t=277



Temat: Druga opnia?
Witam, RZS zdiagnozowano u mnie miesiac temu. Podstawy genetyczne- dziadek choruje od 20 lat. Morfologia w normie, OB 27, RF dodatni. Zadnych innych badan nie zlecano. Stawy na rekach obrzekniete i...
Źródło: forum.rzs.pl/viewtopic.php?t=902


Temat: Druga opnia?
Panie Janie, Mam juz wszystkie wyniki badan. Wszystko przemawia za RZS. Morfologia- wszystko w normie OB-24 RF-55 CRP- w normie CPP- 1000 (duzo:( ANA- ujemne ASPAT/ALAT- w normie Obraz RTG stop-...
Źródło: forum.rzs.pl/viewtopic.php?t=902


Temat: Do Jana
4,25. Nie wiem co robić dalej, jakie mogą być przyczyny moich dolegliwości. Lekarze reumatolodzy u których byłam są przekonani o RZS. Pozostałe wyniki, morfologia, Ob i wiele innych oczywiście w granicach normy.
Źródło: forum.rzs.pl/viewtopic.php?t=937


Temat: Do Jana
- wszystko w normie. Dodam, że nie mam obrzęków, sztywności ani ocieplenia stawów. Pani reumatolog po drugiej wizycie powiedziała, że nie spełniam kryteriów chorób tkanki łącznej i na tym się skończyło....
Źródło: forum.rzs.pl/viewtopic.php?t=991


Temat: Do Jana
Witam Janie - wybacz, że męczę. Zgłosiłam się do lekarza z moimi wynikami przypomnę:OB - 34, RF - 156, anty CCP - 250, pozostałe wyniki norma, morfologia ok. 26 listopada mam...
Źródło: forum.rzs.pl/viewtopic.php?t=991


Temat: Do Jana
Witaj Janie, ostatnio przemilczałeś moje posty - może domyślam się dlaczego Wróciłam z oddziału reumatologii, potwierdzono podejrzenia - mam RZS. Przypomnę moje wyniki: OB - 40 RF - 42,48IU/ml CRP - 2,15mg/l anty CCP3 w stężeniu 250U; ( 60 wynik silnie pozytywny) pozostałe parametry w normie, morfologia - dobra. Ustawiono mi leczenie: MTX - 15 mg, medrol 4 mg dodatkowo leki przeciwbólowe...
Źródło: forum.rzs.pl/viewtopic.php?t=991


Temat: Do Jana
normie, RF ujemny, CRP - 0,1, OB - 5 Zewnętrznych objawów nie zauważyłam,stawy wyglądają normalnie. NIe działa na mnie ibuprom,ani Naproxen, ale bóle nie są dokuczliwe i nie jest to zwykle...
Źródło: forum.rzs.pl/viewtopic.php?t=991


Temat: Do Jana
Witam. Dziękuje za odpowiedz. Odebrałem wyniki: RF-0 Anty ccp -0,3 (norma 0-5) OB.-2 CRP -0,92 Morfologia w normie tylko krwinki białe nisko-4,01(norma 4-10) Moje pytana do Pana Jana. 1. Czy te...
Źródło: forum.rzs.pl/viewtopic.php?t=991


Temat: Do Jana
też już chyba wynik ANA,morfologię z rozmazem/.Dziekuję za odpowiedz i czekam na nastepną.Pozdrawiam serdecznie basiaot.
Źródło: forum.rzs.pl/viewtopic.php?t=991


Temat: Do Jana
Wszystko Ok z wyjątkiem : gammaglobulin 24,3 ( norma do 21) OB 28 ( norma do 14) ANA miano 1/40 ( na granicy normy) Czy to może być początek RZS, czy...
Źródło: forum.rzs.pl/viewtopic.php?t=991


Temat: Do Jana
... OB 16, RF w normie, odczyn Waalera-Rose dodatni, CRP : 5, morfologia, w tym transaminazy i analiza moczu w normie czekam na wynik badania na przeciwciała anty CCP opis radiologiczny dłoni:...
Źródło: forum.rzs.pl/viewtopic.php?t=991


Temat: czy to RZS????
anty CCP wyszły w granicach normy. Czekam jeszcze na badanie w kierunku chlamydii i borelii. Co o tym myślicie? Może powinnam zrobić jeszcze jakieś badania? Dadam jeszcze że reumatolog po wywiadzie...
Źródło: forum.rzs.pl/viewtopic.php?t=789


Temat: Początki choroby?
normie USG dłoni wykazało mikronadżerki ( poniżej 2 mm ) w obu palcach wskazujących. Co śmieszne- bóle stawów nigdy mi nie dokuczały, dopóki nie dowiedziałam się co to RZS- wtedy przeszłam ... aby RF było obecne przy innych stanach zapalnych niż RZS?
Źródło: forum.rzs.pl/viewtopic.php?t=950


Temat: Początki choroby?
... sie czerwono -fioletowa Wyniki badan: Morfologia, OB,ASO,CRP w normie RF- ok.60 i na tym poziomie utrzymuje sie caly czas (juz 6 miesiecy po porodzie) anty CCP- ujemne ANA1-80 usg nadgarstkow pokazalo...
Źródło: forum.rzs.pl/viewtopic.php?t=950


Temat: CZYNNIK RF DODATNI(+), PRZECIWCIAłA PRZECIWJĄDROWE (DODATNI)
normie.OB mam nieco podwyższone - po 1h-19mm, czynnik RF - dodatni(+), przeciwciała przeciwjądrowe 2,63 (dodatni 1,2). Badania OB i lateksu zostały powtórzone, więc raczej nie powinno być błędu. Jakieś 5 lat...
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=8828


Temat: Zapalenie spojowek z objawami suchego oka
Mialem robione juz te badania, crp w normie, RF ujemne- w normie, ASO w normie,igg i iga w normie. JEdyne wyniki krwi ktore odchodzily od normy to: igE 110 IU/ml(0-87) Morfologia: ... rentgen zatok, pluc, i wiele innych badan i wszystko w normie i lekarze sami zabardzo niewiedza co mi jest, a mnie np swedzi skora, i jak wezme jakis allertec to przechodzi,...
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=6574


Temat: Stany podgorączkowe - od 3 miesiecy
Dzięki za odpowiedzi. Tak jak pisałem byłem u internisty, tym razem innego, bo wcześniejszy na urlopie. Dostałem skierowanie na ponowne badanie morfologii wraz z rozmazem i OB. Wyniki wyszły idealne. Zadnych odchyłek (poza jednym z rozmazu - LUC%: 4,2%, gdzie norma jest od do 4, ale lekarz powiedział że to spowodowane Biostyminą). Dostałem skierowanie na badanie hormonów tarczycy i RF (czynnik reumatoidalny ... i jeżeli wszystko będzie w normie to poprosze o przepisanie leków, które podałeś. /Właśnie wróciłem od dentystki byłem na przeglądzie. Wypytałem o te bóle. Powiedziała mi, że są one związane z...
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=6320


Temat: bardzo wysoki poziom ASO
" />Witam, Jakiś czas temu, ortopeda zlecił wykonanie badań krwi u mojego 9-letniego synka pod kątem m.in choroby reumatoidalnej. Wyniki odebrałam wczoraj. Cała morfologia, a także RF są w normie. Jedynie...
Źródło: humor.nakazdytemat.pl/viewtopic.php?t=4675


Temat: DO JANA -OSTATNIA DESKA RATUNKU
WAALER-ROSA ujemny BIAŁKO CRP ujemny RF dodatni(+++) i dignoze po 3 latch RZS!!! Byłam wówczas w Polsce i Pani doktor powiedziała mi ze jest lek ktory przyniósł by mi ulge od...
Źródło: forum.rzs.pl/viewtopic.php?t=743


Temat: RZS?-DZIĘKI ZA KAŻDĄ OPINIĘ
ujemny,a teraz po wzięciu 3 tygodnie temu Diprophos domięśniowo 1 ml Ob spadło z 24 mm/h do 17 mm/h (0-8),CRP spadło z 27,3 mg/l do 17,6 mg/l. Morfologię mam wszystko w normie. Mój lekarz-profesor powiedział że mam zajęte więcej stawów i na Sulfosalazinie nie przejdzie więc chce żebym brał Trexan 15 mg tygodniowo +Metypred 4mg+Movalis+dla ochrony Controloc 20. Kiedyś jak byłem chory...
Źródło: forum.rzs.pl/viewtopic.php?t=862


Temat: RZS?-DZIĘKI ZA KAŻDĄ OPINIĘ
... i stóp jest na stałe. Wyniki badań: morfologia w normie, ALT w normie, CRP w normie. RF - 474,60 OB - 82 Czy na podstawie objawów i wyników badań można jednoznacznie...
Źródło: forum.rzs.pl/viewtopic.php?t=862


Temat: Do Jana
Janie napisać co o tym sądzisz? W styczniu miałam pierwszą wizytę u reumatologa który zlecił badania,oto one: MORFOLOGIA (to co nie w normie) Śr obj.RBC-95,6 NORM DO94 Wskażnik anizocytozyPLT-13,8 norm do11 Odsetek płytek olbrzymich-33% norm do24 Odsetek limfocytów-20% norm od 20%-40% OB-32 norm do10 RF-91,2 NORM DO12 ALT-14 NORM DO 40 AST-13 norm do37 Białko C-reaktywne 15,4 norm do10 ANA-3,0 negatywny poniżej...
Źródło: forum.rzs.pl/viewtopic.php?t=937


Temat: medycyna chinska????
CRP 12mg/l (norma do 6), rtg stóp i dłoni - bez zmian. W badaniu przedstawiłam p. doktor to co opisałam ( w dniu badania nic mnie nie bolało). Po 15 min. ... calcort 18 mg codziennie + quensyl przez 5 dni w tyg. Zrobiłam badania ANA - 1:640 typ świecenia plamkowo/homogenne, anty CCP 4,8 (norma <1). Badanie kontrolne- czuje się świetnie - odstawienie ... wychodza w normie. Wspomagam się ziołami i akupunkturą. Jestem na diecie niskowęglowodanowej. Dodam, że oprócz tego co opisałam nigdy nie miałam problemów skórnych - doskonale reaguję na słońce, żadnych owrzodzeń. No...
Źródło: forum.rzs.pl/viewtopic.php?t=792


Temat: Reaktywne zapalenie stawów
POZIOM PRZECIWCIAL DLA CHLAMYDlA TRACHOMATIS METODA ELISA- 0,010 EKG: Normogram. RZM 80/min. Obraz ekg w normie. WYNIKI BADAN RTG. (87.44) dn. 23.10.07 Rysunek sródmiazszowy w polach dolnych jest wzmozony. Poza tym...
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=5930


Temat: Analiza wyników badań
* 0.026 = mmol/l MIAŻDŻYCA W NORMIE MOCZ - OPIS barwa - żółty przejrzystość - lekko mętny pH - 6.0 ciężar właściwy - 1.030 białko - nieobecne glukoza - nie wykryto...
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=6555


Temat: Odwieczny problem z gardłem, uchem i zatokami
mocz analiza ogolna, czynnik reumatoidalny(rf), igg, iga, rtg zatok, rtg klatki piersiowej, echo serca, ekg, gastroskopia, kolonoskopia, posiew moczu, kalu. Wszystko w normie. Jednakze 2 wyniki wyszly nie zbyt w normie: ... wszelkie mozliwe sugestie dotyczace sposobu leczenia. -IgE 109 (norma 0-87) - igg i iga w normie rozmaz krwi- paleczkowate 2% (3-5%), segmentowane 40% (50-70%), kwasochlonne 6% (1-4%), zasadochlonne 2% (0-1%). Czyli 2 pierwsze za niskie, a dwa drugie za wysokie. Limfocyty 43% (25-45%), Monocyty 7% (3-7)% - w normie aczkolwiek tez blisko granicy. Czy te wyniki moga byc skutkiem tych bakterii z...
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=4336


Temat: stawy barkowe i łokciowe
OB - 2 (norma 15) Morfologia Wapń - 9,8 (norma 8,8 - 10,8 Fosfor - 2,9 (norma 2,5- 5,0) Fosfataza alkaiczna - 115 (norma 37 - 111) Mocz Kwas moczowy - 4,5 (norma 3 - 7) Glukoza (surowica) - 75 (norma 74 - 110) jeszcze skierowanie na rtg: "Rtg kr. C boczne: wyprostowana lordoza szyjna. Niewielkie nierówności dolnych blaszek granicznych trzonów kręgów C5 i C6. Poza tym obraz rtg w granicach normy. Rtg kr. Th AP i boczne: obraz rtg w granicach normy (opis ze zdjecia) morfologia i mocz w normie miałem jeszcze...
Źródło: bieganie.eu/forum/viewtopic.php?t=3337


Temat: Szpiczak od 2006 roku
- 3.2);  PLT: 179 [10^3/mL]; MPV: 7.7 [fL] (norma: 7 - 12); PCT: 0.14% (norma: 0.12 - 0.36);  PDW (szerokość krzywej rozkładu płytek): 47,5% (norma: 40 - 60); NEUT (neutrofile): 62%;  EOSIN (granulocyty kwasochłonne - eozynofile): 3%; MONO (monocyty): 1%;  LYMPH (limfocyty): 34%;  ALP: 88 U/l (norma: 37 - 110). IgG: 698 mg/dL (norma: 723 - 1685) LDH: 239 U/l (norma: 200 - 480). Proteinogram (surowica): Albuminy: 62,7% (norma: 58,8 - 69,9). a-1 globuliny: 4,0% (norma: 2,0 - 7,0). a-2 globuliny: 10,4% (norma: 3,7 - 13,1). b-2 globuliny: 13,7% (norma: 8,9 - 13,6). g-globuliny: 9,1% (norma: 8,4 - 18,3). Białko całkowite: 6,30 g/dl (norma: 6,0 - 8,0). Immunofiksacja: Białko monoklonalne 1: stężenie densytometryczne - 0,25 g/dl. Mielogram: Plazmocytów nie stwierdzono. HURA. W czerwcu było ... testy Westren Blot są obarczone dużym błędem. Jak wrócę z Wrocławia postaram się o dokładniejsze badania. Poza tym wykonano mi morfologię, która przedstawia się następująco: RBC: 4,26; HGB: 41,0; HCT: 38,7; ... mmol/l. Enzymy: AspAT: 24 U/l; AlAT: 11U/l. Kreatynina: 0,88 mg/dl. RF: (-) ujemny. Ostrzegam, że spotkałem się z niewielkim zróżnicowaniem norm, w związku z czym radzę w tej sprawie konsultować się z lekarzem specjalistą lub sprawdzać normy na kartach z laboratorium analitycznego, które obok wyników powinno podawać wartości referencyjne (normy),  ********************************************************************************************* W dniu 2.10.2007 r. otrzymałem wiadomość, że Dolnośląskie Centrum Transplantacji Komórkowych we...
Źródło: szpiczak.org.pl/forum/viewtopic.php?t=379


Temat: czy ja to mam :(
Witam ponownie mam juz wyniki badan jak na moje nie "lekarskie" oko wygladaja w porzadku mianowicie Bilirubina 1,29 mg/dl norma 0,2 do 1,2 AST 15,2 U/L 5 do 34 ALT 16,5 U/L do 55 ASO (ilosciowo) 76,3 IU/ml 200 CRP bialko ostrej fazy 2 mg/L 8,2 RF (ilosciowo ) 0,3 mIU/ml 30.0 wynik ujemny morfologia hematokryt 46% hemoglobina 15,6 krwinki czerwone 5040000 ... normy nie ma juz atrakcji typu klucia dreszcze czy nieprzespane noce :/ Normalnie to bym sprawdzil wszystkie swoje wyniki po kolei czy ktorys nie odbiega od normy ale to napewno bedzie...
Źródło: forum.rzs.pl/viewtopic.php?t=849


Temat: Do Jana
,tym razem z rozmazem i inne badania.Oto wyniki:WBC 9.85 ,RBC 3.80,HGB 11.20,HCT 34.90 ,MCV 91.80,MCH 29.50,MCHC 32.10,RDW 14%,PLT 482.00/normy te same co w poprzednich wynikach/.LYM% 13.60 %/20.00-45.00/ MON% 7.60 % /4.70-12.50/NEU% ... dawki MTX do 20 mg.Dawkę taką wzięłam w ubiegły wtorek.Dzisiaj miałam kolejną wizytę kontrolną.Pani doktor nie podobał się rozmaz morfologii .Kazała mi jutro pominąć dawkę MTX ,zrobić znowu badania OB,CRP,RF,ANA,i prześwietlenie...
Źródło: forum.rzs.pl/viewtopic.php?t=991


Temat: Do Jana
normie oprócz eozynofile 0.4% norma 1-5%) OB 8, RF<20 (norma do 30) crp< 5(norma do 5) odczyn waalera - rosego ujemny. Ból po tygodniu znacznie się zmniejszyl a ja trafiłam do ... z kompletem badań wróciłam ponownie do reumatologa i tak :wirusowe zapalenie wątroby typ C wynik ujemny, chlamydia trachomatis - ujemny, anty -CCP <0.5 (norma do 5), ANA1 ujemny, badanie radiologiczne barków ... leczenia .Pod koniec grudnia wszystko zaczęło się samoistnie wyciszać nic mnie nie boli wszystko mi strzela (badania w normie) Dłonie nie bolą ale skóra na dłoniowej części jest zaczerwieniona w takie...
Źródło: forum.rzs.pl/viewtopic.php?t=991


Temat: Próba zdiagnozowania choroby - proszę o pomoc
( norma 0- 2,9) W czerwcu zlecono mi wykonanie badania listerioze, boreliozę ( wszytsko prawidłowo). Dalej na: chlamydie penumonaie p/c IgG (ilościowo) wynik: 32,0 chlamydia pneumoniae p/c IgM wynik: 1,05 ( 0,5 1,1 wątpliwy) ANA1 - w badanej surowicy wykryto przeciwciała przeciwjądrowe (ANA) o typie świecenia homogennym i mianie 320. W lipcu morfologia krwi dalej prawidłowa , APTT prawidłowy, PT prawidłowy, CRP wynik 0,4 ( norma do 0,6), Lateks – test RF ujemny, ANA 2 – w badanej surowicy wykryto przeciwciała przeciwjądrowe ( ANA) o typie świecenia ziarnistym i mianie 160. W metodzie...
Źródło: forum.rzs.pl/viewtopic.php?t=966


Temat: Do Jana
16 (norma chyba do 14) 8. Cholesterol 240 (HDL 59, LDL 153, Triglicerydy 138) 9. glukoza 79 10. Kreatynina 0,98 11 Morfologia MCH 31,3 (noma do 31),RDW 14,1 (norma do 14),GRA 6,7 (norma do 6,5) wszystkie inne wskażniki OK 12. borelioza, chlamydia wszystko ujemne 13. USg jamy brzusznej - wzorowe Niestety czekam cały czas na przeciwciała ccp. W ostanim czasie nie przeszłam...
Źródło: forum.rzs.pl/viewtopic.php?t=991